Gáspár Zoltán
Szécsányi Norbert

Így spórolj 15 milliót ingatlan vásárlása esetén!

Családtámogatási rendszer: mi szűnik meg 2023-ban és mi marad 2024-ben?

Megjelentek a babaváró támogatásról és a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési kedvezmények (CSOK) módosításáról szóló kormányrendeletek. A váratlan döntés a magyar családok ezereinek jövőjére lehet kihatással.

Míg a kistelepüléseken elérhető falusi CSOK keretösszege a jelenlegi 10-ről 15 millió forintra emelkedik majd, addig a “városi” CSOK-ként emlegetett, 5000 fő feletti településeken igénybe vehető CSOK 2024. január 1-jétől megszűnik, és új támogatási rendszert dolgoznak ki. A babaváró hitel maximális összege 10 millió forintról 11 millió forintra nő, de a korhatár tekintetében szigorodnak az igénybevételi szabályok.

A Házépítők most összegyűjtötte, mit érdemes mindenképp tudni a támogatások átalakításával kapcsolatban.

A kormány megemeli a babaváró összegét, de változik a korhatár

A háború és következményei mélységében érintette és átértékelte az eddigi támogatások hasznosságát, éppen ezért döntöttek a babaváró szabályozásának változtatásáról. Tekintve, hogy jelentősen kitolódott a gyermekvállalás időpontja, arra ösztönöznék a családokat, hogy minél korábban szülessenek a gyermekek.

A babaváró hitel összegét 2024. januárjától a jelenlegi 10 millióról 11 millió forintra emelik, ugyanakkor változtatnak az igénybevétel feltételein. 2023. december 31-ig azok a házaspárok igényelhetik, amely esetében a nő még nem töltötte be a 41. életévét, 2025. január 1-jétől viszont már csak a 30 év alatti hölgyek számára érhető el. Bevezetnek ugyanakkor egy átmeneti időszakot, így 2024 és 2025 január 1. között egy éven keresztül a 30-40 év közötti nők is jogosultak a babaváróra, erre a várandósság igazolása esetén van lehetőség.

A babaváró hitel továbbra is kamatmentes, szabad felhasználású és fedezetlen hiteltípus marad. Változik azonban maximális törlesztőrészlet. A 11 milliós hitelösszeg esetén, 20 éves futamidő mellett a maximális törlesztőrészlet 51 ezer forintra emelkedik.

Csak a kistelepüléseken, használt ingatlan esetében emelkedik a CSOK összege

2024 januárjától a CSOK már csak akkor vehető igénybe, ha 5000 főnél kisebb településen vagy külterületeken vásárolnának lakást. A „falusi CSOK” azonban továbbra is elérhető marad, a keretösszeg mértékét 50%-kal emelik – ez azonban kizárólag használt lakásra érvényes. A CSOK mellé igényelhető 3%-os kamatozású támogatott hitel továbbra is elérhető lesz és az új lakás építésére vagy vásárlására felvehető CSOK összege – maximum 10 millió forint – sem változik. Meglévő ingatlan korszerűsítésére ezen összegek fele igényelhető.

Nézze meg típusterveinket, kérjen ajánlatot!

A támogatás jövőre
• új egylakásos lakóépület építéséhez vagy vásárlásához,
• használt lakás vagy egylakásos lakóépület vásárlásához és bővítéséhez, illetve korszerűsítéséhez, valamint
• meglévő használt lakás bővítéséhez, illetve korszerűsítéséhez vehető igénybe.

Újonnan vásárolt vagy meglévő használt lakásra egyaránt igénybe vehető lesz a falusi CSOK. Létezik azonban egy feltétel: a támogatás igénybevételéhez a vásárlásra szánt összeg legfeljebb 50%-át a lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére kell fordítani. Lakás bővítésének minősül a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést, valamint az emelet-ráépítést is.

A korszerűsítési, bővítési munkálatok után vagy új ház építésénél 27%-os ÁFA igényelhető vissza, legfeljebb 5 millió forintig, új ház vásárlása esetén pedig az 5%-os ÁFA igényelhető vissza, ha a vásárlás CSOK segítségével történt meg.

A kistelepüléseken használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetében a támogatás összege:
• egy gyermek esetén 600 ezer forintról 1 millió forintra,
• két gyermek esetén 2,6 millió forintról 4 millió forintra,
• három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forintról 15 millió forintra emelkedik.

A falusi CSOK támogatási összege a meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél
• egy gyermeknél 300 ezerről 500 ezer forintra,
• két gyermek után 1,3 millióról 2 millióra,
• három vagy több gyermek esetén pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.

Nézze meg típusterveinket, kérjen ajánlatot!

Ezeket olvastad már?