Gáspár Zoltán
Szécsányi Norbert

Minden egy helyen a zöld hitelről

Nemrég indult el a Magyar Nemzeti Bank új lakáshitele az NHP Zöld Otthon Program. A zöld hitelnek is nevezett – rendkívül kedvező kamatozású – akár hetven millió forintos összegig igénybevehető hitelt új lakóház (vagy lakás) vásárlására, építésére lehet fordítani. De milyen hitel a zöld hitel? Ki tudja felvenni, mik a feltételei? Miért „zöld hitel?” Összefoglaljuk. 

Újabb szuperhitel? 

Az elmúlt években érezhetően emelkedtek az építőanyag árak, velük együtt a már elkészült lakások négyzetméterárai is: a z otthont építeni, vagy vásárolni tervezők pedig a jelenleg rendelkezésre álló hitelek segítségével sem biztos, hogy ki tudták gazdálkodni az ingatlan árát. 

Talán erre segítség az, hogy nemrég több hazai bank portfóliójában is megjelentek a különlegesen kedvező, maximum 2.5%-os (a gyermeket nevelők számára akár 0%-os) zöld hitelek a piacon. Banktól függ, hogy mekkora összeget lehet igényelni, de a maximális hitelkeret 70 000 000 forint, a kamat pedig nem lehet több, mint 2.5% ami azt jelenti, hogy ebben a sávban lehet mozgásterük a bankoknak. Aki így ismét egymással versenyeznek a leendő lakástulajdonosok, építtetők kegyeiért.

Miért zöldhitel?

Valószínű, hogy ezekben a napokban nagyon sokan keresnek rá a BB energiahatékonyság feltételeire, mert a most piacra kerülő hitel elvárja ezt. A hivatalos megfogalmazás szerint a BB energiahatékonyság azt jelenti, hogy a lakás „közel nulla energiaigényű” többek között kitétel, hogy az adott ingatlan valamilyen megújuló energiát használjon, legalább 25%-ban. Valószínű, hogy emiatt terjedt el a „zöld hitel” megfogalmazás a köztudatban. 

A megújuló energiaforrással egyébként (a cikk írásának a pillanatában) megengedő a jogszabály, hiszen annak számít a tűzifa, a biomassza, (és minden olyan energia, amelyet közvetve vagy közvetlen biomasszából állítanak elő) a geotermikus energia, a vízenergia a nap- és a szélenergia mellett a fapellet, agripellet. És bizonyos esetekben a távhő is.  

Ezért jó lehetőség a zöldhitel (a Zöld Otthon Program hitele)

Az új hitelt új építésű lakás vásárlására és építésére lehet felhasználni (de kiváltható vele már meglévő hitel is) úgy, hogy – és ez is egy komoly előny – akár a telek megvásárlására is fordítható az összeg maximum fele. További előnye, hogy vásárolhatunk (vagy befejezhetünk) a segítségével olyan ingatlant is amelyik legalább félkész, de 25%-ban zöld energiát használ majd.

De természetesen leginkább arra remek, hogy a hitelt igénybe véve felépíthessük az „álmaink családi házát”. 

Ekkor tudod igénybe venni a „zöld hitelt”

Amellett, hogy a megvásárolandó vagy megépítendő ingatlan legalább BB energiabesorolású kell legyen, maximum 90 kWh/nm2/év összesített energiaigény az elvárt (ez talán szigorúbb elvárás mint a 25% zöld energia). 

A hitelt 1 és 70 000 000 forint között lehet igényelni, odafigyelve arra, hogy ha valaki CSOK-hitelt is igénybe vesz a kettő hitel összesen nem haladhatja meg a 70 millió forintot. 

A hitelnek van egy (maximum) 0,75%-os folyósítási díja, ezzel érdemes számolni, hiszen 70 000 000 forintnál ez már lehet jelentős összeg. Jó hír, hogy a kérelmet követően 4 évig tart a rendelkezésre állási idő, azaz ennyi idő van a folyósítást feltételek teljesítésére: például a megfelelő háztervre. 

A hitelből épített (vagy vásárolt) ingatlannak az adós tulajdonába kell kerülni. Ha több adós van akkor akár arról is lehet dönteni, hogy egyik adós nem tulajdonos. 

Egyértelmű, hogy ahhoz, hogy megkapd a hitelt meg kell felelned a bank feltételeinek: például a munkaviszonyodat igazolnod kell és a jövedelmedet is. 

A fontos sarokszámok a következők: a hitel kamata maximum 2.5% a futamidő maximum 25 év, de egyes bankok meghatározhatják a minimális futamidőt is, ami általában 5-6 év).

A zöld hitel előnyei

Ennek a hitelnek a legnagyobb előnye nem csak az, hogy végre igazodik a lakásárakhoz, hanem az is, hogy elvárja a minimum 25%-nyi zöldenergia felhasználást, amely környezetkímélőbb és felelősebb döntést feltételez. 

A Zöld hitel nálunk is felhasználható, hiszen olyan házakat építünk, melyek megfelelnek az elvárásoknak. Kattints ismerd meg a lehetőségeidet.

Ezeket olvastad már?