Gáspár Zoltán
Szécsányi Norbert

Mennyezeti fűtés és hűtés: ezért jó választás

A mennyezeti fűtés és hűtés gazdaságos, biztonságos, tökéletes hőérzetet ad hatékony és modern is, emellett van még néhány figyelemre méltó tulajdonsága. Ebben a cikkben minden fontosát megírunk a mennyezeti fűtésről/hűtésről azért, hogy megalapozott döntést tudjon hozni amikor a leendő háza fűtését tervezi.

Az olajkályhától a mennyezeti fűtésig

Vannak cikkek és történetek, amelyek (stílszerűen) a kályhától indulnak. Ez ilyen, hiszen elég csak néhány évtizedet visszarepülni az időben ahhoz, hogy az otthonaink melegét a búboskemence, az állandóan „brummogó” hangot adó és förtelmes büdös olajkályha, később a kandallók, a radiátorok, majd a padlófűtés és a különböző alternatív fűtési módok adják.

A fejlődés rendkívül gyors, ami 20-30 éve mindennaposnak számított az mára már elkerülendő (például az olajkályha) és már eljutottunk oda, hogy egy modern háznál nemcsak az az elvárt, hogy a fűtésünk gazdaságos legyen, hanem számtalan más szempontot kell figyelembe vennünk. A fal (mennyezeti) fűtés és hűtés mindennek megfelel. De hogyan működik a mennyezeti hűtés/fűtés?

Így működik a mennyezeti fűtés / mennyezeti hűtés

Bonyolult technikai leírások helyett arra kérjük, hogy képzelje el a padlófűtést: azt, amikor a padlóba fektetett csövekben temperál a meleg víz ami fűti a házát. A mennyezeti fűtés éppen ilyen, csak a csövek az Ön feje felett a mennyezetben haladnak. Általában 10 milliméter átmérőjű csövekben cirkuláltatjuk a vizet, amelyik leadja a hőt és ezzel melegíti a házát. Hűteni ugyanezen az elven hűtjük csak akkor a meleg víz helyett hideg vizet cirkuláltatunk. A hideg víz előnye, hogy elképesztően gyorsan vonja ki a levegőből, a közegből a meleget, és hűti azt (sajnos ezért van az, hogy ha egy ember hideg vízbe esik, akkor nagyon rövid ideig éli túl: a víz rendkívül gyorsan, percek alatt leviszi a hőmérsékletét a kritikus szint alá).

Egy technikai részletet nem szabad elfelejtenünk: a mennyezetfűtés / mennyezethűtés kialakítása függ a födémtől. Minden födém más és más megoldási lehetőséget vár el, és mindenre van megoldásunk.

A mennyezet fűtés, a mennyezet hűtés előnyei

Összegyűjtöttünk öt meggyőző érvet a mennyezet fűtés és a mennyezet hűtés mellett. (Természetesen több érvünk is van, de ezek a legfontosabbak)

Nem foglal helyet

A mennyezet fűtés/hűtés egyetlen felesleges négyzetcentiméternyi helyet sem foglal el a hasznos lakótérből, és rendkívül hatékony. Az is előnye, hogy nagy felületet adja le a hőt vagy hűvöset hiszen a  plafonon, a mennyezeten általában nem tárolunk semmit, ezért nincs ilyen probléma.

Rendkívül magas a hatásfoka

A magas hatásfok épp amiatt van, mert semmi nem gátolja a meleg/hideg levegő leadását és útját. Gondolhatnánk, hogy a falfűtés, vagy a padlófűtés esetében is igaz ez, de ha jobban belegondolunk a padlófűtésnél rengeteg bútort tárolunk a padlón, és például egy szép szőnyeg is csökkentheti a padlófűtés hatékonyságát. A falfűtésnél is kompromisszumokat kell hoznunk hiszen nem tehetünk oda és úgy szekrényt, képeket, ahova akarunk, mert egyrészt szintén „árnyékoljuk” a fűtést másrészt félő, hogy tönkretesszük vele a falban húzódó csövet.

Egyszerűen nincs szükség klímára

A mennyezet fűtés előnye az, hogy nyáron, melegben akár hideg vizet is keringtethetünk a csövekben. A hideg víz annyira lehűti az otthonunkat, hogy nem szükséges klímaberendezés, ami egy több szobás otthonban nagy előny lehet.

Hőszivattyúról is mehet

A mennyezeti fűtés (hűtés) alapvetően egy temperált hőfokú fűtés (azaz a vizet fűtéskor is maximum 40-45 fokig kell melegíteni, ami jóval kevesebb energia, mint a radiátoroknál ahol a mai napig 60-80 fokra kell melegíteni) és akár hőszivattyúra is köthető. Így jelentősen csökkenthetőek a fűtés és a hűtés költségei.

A mennyezeti hűtés hatékony, és remek hőérzetet ad

A mennyezeti fűtés kritikájaként gyakran felmerül, hogy a meleg felfelé száll, tehát ha eleve fent van a meleg levegő akkor biztosan nem lesz elég meleg a szobákban. Ezzel szemben az igazság az, hogy a mennyezeti fűtés sugárzó hőjét mindig melegebbnek érezzük, mint ahány fok valójában, komfortosabbnak, és jobb a hőérzetünk is.

A mennyezeti fűtés/hűtés az egyik legmodernebb fűtési mód, szinte csak előnyei vannak. Kérje a szakértőink segítségét szívesen megválaszoljuk minden felmerült kérdését.

Ezeket olvastad már?