Gáspár Zoltán
Szécsányi Norbert

Minden, amit tudni kell a CSOK-ról

Ha egyetlen mondattal szeretnénk összefoglalni akkor a CSOK egy olyan (vissza nem térítendő) állami támogatás, amely abban segít, hogy hozzájusson a vágyott ingatlanhoz. A CSOK támogatás mértéke 600 000 és 10 000 000 forint közötti összeg mely attól függ, hogy hány gyereket vállalnak, illetve milyen ingatlant vásárolnak meg. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a CSOK-ról, a fajtáiról, a felhasználási lehetőségéről és az is kiderül, hogy Ön igénybe veheti-e?

Mi is pontosan a CSOK?

Szakértők egyetértenek abban, hogy a CSOK az új szocpol: egy olyan vissza nem térítendő támogatás melyet a magyar állam új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez nyújt. A CSOK vissza nem térítendő hitel, hiszen az összege az új lakás vásárlásakor / építésekor (a gyermekek számától függően) elérheti akár a 10 000 000 forintot is, melyhez további akár 10 000 000 + 5 000 000 forint nagyon kedvező kamatozású hitel is felvehető jelentősen csökkentve a lakásvásárlási / építési terheket.

Mire „veheti fel a CSOK”-ot?

A családi otthonteremtési támogatás technikailag bármilyen lakáscél megvalósítására felvehető. Azért írjuk  ilyen kacifántosan „lakáscélúnak” mert nem feltétlen új lakás építésére, vagy már kész lakás megvásárlásra lehet igényelni, hanem akár bővítésre vagy felújításra is. Többféle CSOK van, ezeket mindjárt bemutatjuk, de előtte nézzük meg milyen kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy megkaphassa a CSOK-ot. 

A családi otthonteremtési támogatás (CSOK) feltételei.

Nagy különbség van aközt, hogy már van gyereke, vagy gyermekvállaláshoz köti a CSOK-ot.

Ha van gyereke akkor szinte bármilyen státuszú, járhat a CSOK: természetesen a legtisztább az, ha házaspárként veszik fel, de lehetnek élettársak de egyedülálló szülő is igényelheti a CSOK-ot, ráadásul nincs életkori megkötés sem.  (Meglévő gyermeknek tekinti a CSOK a 25 év alatti gyereket és az – akár – 25 év feletti fogyatékkal élő gyermeket éppúgy, mint a minimum 12 hetes magzatot) A gyermek lehet örökbe fogadott is.

Ha leendő (előzetesen vállalt) gyermekre szeretné igénybe venni a támogatást az akkor jár, ha házaspárként egyikőjük sincs még 40 éves a támogatás igénylésének pillanataiban. Nem mindegy az sem, hogy hány gyereket vállalnak majd: maximum 3 gyereket vállalhatnak ha új ingatlan vásárlásra szeretné igénybe venni, és maximum kettőt ha használt ingatlant vásárolna.

Ki igényelheti a támogatást?

A gyermekvállaláson és a vásárlási szándékon túl van vannak személyi feltételei is a CSOK-nak. Fontos, hogy magyar állampolgárnak kell lennie, kell, hogy legyen bejelentett lakcíme, folyamatos (legalább 180 napos) TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, nem lehet köztartozása, de bizonyos feltételek mellett lehet nyugdíjas is.

A gyermekvállalással kapcsolatos feltételek egy részét már feljebb megírtuk, de emellett a megvásárolni (felújítani) kívánt ingatlannak is vannak kritériumai: igényelheti akkor is, ha van már ingatlanja, a használt lakás vételára lehet 35 000 000 felett is, és mindkettőjüknek tulajdonosnak kell majd lennie)

A magyar bürokrácia nem hazudtolja meg önmagát, az igényléshez rengeteg papírra van szükség, akár egy tucat igazolást is be kell mutatni. Ezek jórészt olyan formaságok minthogy büntetlen előéletű, köztartozásmentes, de szükségesek lesznek a gyerek (gyerekei) papírjai.

Mekkora lehet a CSOK összege?

Sok mindentől függ az, hogy mennyi a maximális hitelkeret, amit felvehet. Függ attól milyen az ingatlan típusa, mit szeretne vele tenni (építeni, venni, vagy felújítanál) és attól is hány gyereke van (vagy hány gyereket vállal). Fontos hír, hogy a vissza nem térítendő támogatások mellett még kedvezményes kamatozású CSOK hitel is igényelhető (ez függ a jövedelmétől és a gyermekek számától) így elérheti így a 10+15 000 000 forintot is.

A falusi CSOK

A falusi CSOK-nak nevezett támogatás Magyarország több mint 2700 településén elérhető, viszont kizárólag használt ingatlanok felújítására/bővítésére és vásárlására lehet költeni.  A falusi CSOK egy gyermek esetén 600 000 forint, 2 gyermek esetén 2 600 000 forint három gyermek esetén már 10 000 000 forint is lehet. Nagyon fontos kitétel, hogy a falusi CSOK támogatásnak a fele fordítható az ingatlan vásárlására a másik felét a felújításra szabad csak elkölteni. Arra is figyelni kell, hogy mekkora a támogatott ingatlan mérete: egy gyereknél minimum 40 kettőnél 50 háromnál 60 négynél pedig 70 négyzetméter.

CSOK kizáró tényezők

Ha a fenti feltételeknek nem felel meg, kizárhatja magát a kedvezményezettek köréből. Többféle CSOK hitel közül választhatja ki az ideálisat. Ha szeretné segítünk, hogy felújíthassa vagy felépíthesse álmai házát. Kattintson és vegye fel velünk a kapcsolatot.

Ezeket olvastad már?