https://kulcsrakesz-hazepites.hu/
Gáspár Zoltán
Szécsányi Norbert

A hőszivattyú előnyei

A mai napig valamiféle különös misztikum övezi a hőszivattyút: sokunk számára nem teljesen világos a működése. Ebben a cikkben – közérthetően – megírunk minden hasznos dolgot a hőszivattyúról, és azt is miért érdemes azt választani, használni.

Még mindig fával és gázzal fűtünk….

Ma Magyarországon még a fa a gáz és az áram adja az otthonok melegének 80-90%-át. Lassan terjednek csak el az olyan alternatív megoldások, mint a hőszivattyú, aminek számtalan előnye van. És egyetlen hatalmas problémája: az, hogy „megfoghatatlan”. Ha szóba kerül szinte mindenki egy hatalmas szerkezetet lát maga előtt amelyik megfizethetetlen, és egy misztikus helyről szerzi a hőt.

Itt az ideje megismerkedni a hőszivattyúval.

Mi pontosan a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan gép amelyik feladata (meglepő módon) az, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű helyről elvonja a meleget, és a magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa azt, hogy aztán ott leadja. A legtöbb esetben a hőszivattyúk – hőforrásul – a külső levegőt, a talajt vagy természetes vizeket (tenger, tó, folyó, talajvíz) használnak (ez utóbbi itthon a legkevésbé elterjedt). 

Egyébként maga a hőszivattyú egy gyűjtőfogalom. Olyan, mint az autó, amiből van személy, cabrio, és mondjuk SUV. Többféle létezik a legegyszerűbb a levegős hőszivattyú, ami tulajdonképpen egy külső és egy belső rendszerből áll: épp úgy, mint egy klíma.

Tudjuk, hogy miközben olvas, felmerült (és ott is maradt) a kérdés Önben, hogyan lehet a külső hidegebb levegőből úgy kivonni hőt, hogy az a lakásban / házban bent meleget csináljon?

Meg lehet tenni: ha nem érdekli a fizika (és a hőtan) akkor a következő bekezdést nem feltétlen javasoljuk, ha igen, (vagy érdekli a hőszivattyú működése) akkor 2 perc múlva mindent érteni fog.

Így működik a hőszivattyú.

Ha nagyon egyszerűen kellene elmondanunk akkor úgy, mint a légkondija, de a teljes működés megértéséhez bele kell mennünk egy kicsit a termodinamikába, a hőtanba.

A termodinamika második törvénye szerint (amely azt mondja, hogy a természetben játszódó folyamatok irreverzibilisek: tehát nem tud felfelé esni az eső, vagy ha meleg és hideg vizet töltünk egybe, akkor nem lehet őket külső hatás nélkül újra hideg és meleg vízre bontani, de ilyen a csúszás is: súrlódás keletkezik és előbb utóbb megáll a tárgy, miközben hőt termel). A tétel azt mondja ki, hogy a hőmérséklet például a kiegyenlítésre törekszik. Ha kinyitjuk az ablakot „bejön a hideg” nem marad kint.

Mindezt azért mondtuk el mert a hőszivattyú a termodinamika szerint működik: a hő az alacsonyabb állapotú rendszertől a magasabb felé megy.

És éppen ez benne a trükk. A hőszivattyú külső egységében -60 fokos hűtőközeg áramlik, ami még akkor is 50 fokkal melegebb, ha odakint -10 fokos tél van. Egy kompresszor ezt az 50 fokos különbséget (ami lehet természetesen ennél több is) munkára fogja és bent felmelegíti a fűtési rendszer vizét.  Akkor lesz ez a munka a leghatékonyabb, ha a belső víz felfűtésére nem kell túl sok energia és nem főzni akarunk vele, hanem egy temperált fűtéshez (ilyen a padlófűtés a falfűtés vagy a mennyezet hűtés/fűtés) használjuk fel. Ha így teszünk akkor a fűtésünk gazdaságos lesz.

Most már tudjuk azt, hogyan működik a hőszivattyú: de mik az előnyei?

A hőszivattyú előnyei

Számtalan előnye van a hőszivattyúknak, és van egy hátránya is (amiből egyébként lehet előnyt kovácsolni). Összegyűjtöttünk néhányat.

A hőszivattyú multifunkciós

Egy hőszivattyú alkalmas arra, hogy egyszerre készítsen hűtő-fűtővizet az otthona számára, emellett előállítsa azt a használati melegvizet, amire az otthonának szüksége lehet.

Megújuló energiaforrás

Ahogy írtuk a hőszivattyú vagy a talajhőt, vagy a külső levegőt használja arra, hogy előállítsa nekünk a meleget. Ez egy „zöld” megoldás, emellett kifogyhatatlan, és folyamatosan megújuló. Így nincs környezetterhelés.

Egyszerű felszerelni, beüzemelni és akár lehet napelemes is

A hőszivattyúról tudni kell, hogy „zajos”, ami azt jelenti, hogy maximum 50 decibel hangot ad. Ez halkabb ugyan, mint az emberi beszéd, de mivel állandóan működik megfelelően kell megválasztani a helyet, hogy ne zavarjuk se magunkat, se a szomszédokat (bár ez egy klíma esetében is elmondható). Ettől független egyszerűen szerelhető, gyorsan beköthető és ma már összekötheti a teljes napelemes rendszerével is, így szinte 0 energiafogyasztása lehet.

A hőszivattyú ára

Ha most építkezik akkor a hőszivattyú ára – beszereléssel együtt – nem sokkal több, mint egy jól kigondolt fűtési rendszer. Az kétségtelen, hogy utólag drága kialakítani és beszerelni (de megtérül néhány éven belül). Szerencsére az állam most is ad kedvezményeket (a most éppen nyitott otthonteremtési hitelek közt is van jelentős segítség) illetve alapvetően folyamatosan csökken ezeknek a rendszereknek az ára. Ha maradt még kérdése a hőszivattyúkról, akkor keressen meg minket szívesen válaszolunk minden kérdésre.

Ezeket olvastad már?