https://kulcsrakesz-hazepites.hu/
Gáspár Zoltán
Szécsányi Norbert

Goldolkodj előre szeptember

Ne hozzon kompromisszumot a házépítéskor!

Szinte mindenkitől – aki már építkezett – azt halljuk, hogy egy ház építése rengeteg kompromisszumokkal jár: ez a szoba mégis kicsit nagyobb lehetne, ha kevesebb lesz a hőszigetelés. Jó lenne a napelem, de azt majd később felrakatjuk, ráér. Nem tudjuk mi a hőszivattyú, majd később lehet, de most nagyszerű a gáz is- halljuk.. Az a kérdésünk, hogy ha csak teheti, ne hozzon kompromisszumot. Íme, miért? 

Nincs kompromisszum: építtessen profival

Az építkezés egy életre szóló befektetés, ezért nem mindegy, hogy ki építi a házunkat. Számtalan rémtörténetet lehet hallani arról, hogy a kivitelező – bár jelentős összegeket kér el előre – hetekre eltűnik, nem szerzi be az anyagot, sajnálkozva közli, hogy időközben megdrágult, esetleg széttárja a kezét, hogy „de ez nem volt benne a megállapodásban”. Mindig, minden építkezésen előfordul ilyen

Ezt a helyzetet úgy tudja elkerülni ha – egy generálkivitelezővel – köt szerződést, még akkor is, ha így a háza egy kicsit drágább lesz. Viszont biztosan fel fog épülni a szerződés szerinti műszaki tartalommal. 

A legelső kompromisszum, amit el kell kerülnie tehát az, hogy különböző – a házépítéshez állítólag értő – csapatokkal próbálja felépíteni a házát, annak a reményében, hogy spórol. Nem javasoljuk, sőt arra kérjük soha ne engedjen az elképzeléseiből, ne hozzon kompromisszumot.

A kompromisszum pszichológiája

A kompromisszumoknak van egy hamis pszichológiája: amikor meghozzuk, úgy érezzük, hogy megfelelő, később pótolható vagy továbbgondolható döntést hozunk: a kompromisszum tehát a haladás útja.

Nem baj, legyen kisebb a terasz, majd pár év múlva hozzáépítünk, csak haladjunk, gondoljuk. Igen, hallottunk a hőszivattyúról (mi egy külön cikkben mindent megírtunk róla, kattintson ide) de jó lesz most is a radiátor, haladjunk, ne ezért álljon meg a munka!  Sőt, sok időt, utánajárást és munkát is spórolhatunk, ha elkerüljük a gázt inkább villannyal fűtünk, megoldjuk 3 év múlva bekötjük. Ajjaj, ilyen drága a megfelelő hőszigetelés? Akkor most inkább a felét kérnénk, hogy szebb lehessen a konyhabútor aztán pár é múlva lecseréljük az 5 centit az önök által javasolt 20-ra. 

Millió ilyen és ehhez hasonló kompromisszumot hozhat meg bárki az építkezése során. A végeredmény az, hogy soha nem lesz nagyobb a terasza, nem váltja ki a villanyfűtést gázra, nem szedi le utólag a vékony szigetelést és nem cseréli ki komolyabbra hisz – ha egyáltalán megvalósítható – mindegyiknek komoly anyagi vonzata van és ismét stresszel, idegeskedéssel jár.  

Cserébe a háza nem az a ház, amit elképzelt és amire vágyott. 

Ezért ne kössön kompromisszumokat

Összegyűjtöttük miért kerülje el és miért válassza inkább már az elején a legmagasabb kategóriájú műszaki megoldást.

1: Biztosan befejezi, amit félbehagyott?

Említettük már feljebb és Ön is biztosan járt már olyan ismerősénél, akinél valami elsőre nem készült el, aztán soha többet. Ott éktelenkedik a nappali közepén a kandalló helye, de nincs ott a kandalló. Csodaszép villanyradiátorokkal fűtenek – már 5 éve kompromisszumokkal és gazdaságtalanul – de még mindig nincs gázterv. Készen van a kerítés, de nincs levakolva, vagy a hátsó nagykapu nem elektromos: de majd, egyszer…. Nem véletlen mondják azt, hogy a ház soha nincs kész. Ha az átadásig ezek készen lettek volna most egy kész háza lernne.

2: Lehet, hogy lehetetlen lesz?

Előfordulhat, hogy hoz egy kompromisszumot, például azt, hogy nincs szüksége padlófűtésre. Később meggondolná magát, de lehetetlen lesz elkészíteni mert nem fért el a rétegrendben. Eldönti, hogy „biztosan nem lesz a tetőn napelem” és úgy épül meg a tető, hogy nem is lehet rátenni. Vagy gyenge a szigetelése, de utólag +5 centit nem lehet a már ottlévőre rárakni.

3: Hatalmas költség utólag

A rossz (kompromisszumok mentén) hozott döntések rendkívüli költségekhez vezetnek. Mégis szeretne (utólag) szigetelést: le kell szedni a régit (ami eleve nem volt olcsó, és a leszedés munkadíja sem az) fel kell rakni az újat (ami szintén munka- és anyagdíj) hogy kész legyen. Be kell vezetni a háztartási helységbe a vizet: megoldható, de vésni kell, falazni, festeni, glettelni, kiállásokat készíteni: lehet, hogy nem éri meg. Szeretne egy megbízható hőszivattyú rendszert, de sokkal nehezebb utólag elkészíteni, mint a kezdetekkor.

Vastag hőszigetelés, napelem és hőszivattyú

Érdemes már az építkezéskor eldönteni azt, hogy lesz-e hőszivattyúja, szeretne-e napelemet, milyen vastag legyen a hőszigetelés, és olyan műszaki tartalommal (nálunk talál ilyet, amelyben minden ilyen megoldás benne van) kérni a házat, amely évtizedekre nem csak a szinte passzívház-megoldást adja a kezébe, hanem akár „pénzt is kereshet” a házzal, hiszen a „feleslegesen megtermelt” áramot, energiát a szolgáltatók meg is vásárolják Öntől.

Egy hőszivattyú azért remek döntés mert mentesíti a gázszámla alól (és hűtheti is vele nyáron az otthonát) a vastagabb hőszigetelés jelentős energia megtakarítást jelent, a megfelelően méretezett és felhelyezett napelem pedig kiválthatja a villanyszámláját és akár légkondikhoz is kitűnő. 

Ismerje meg a műszaki tartalmainkat és ne hozzon kompromisszumot.

Ezeket olvastad már?