Gáspár Zoltán
Szécsányi Norbert

Miért érdemes Ytong-gal építeni?

Elhallgathatatlan tény, hogy mint a legtöbb építőanyagnak az az Ytong téglának is eltérő a megítélése, de ez leginkább abból fakad, hogy sokan nem ismerik kellőképpen az Ytong téglát. Ebben a cikkben mindent elmondunk az Ytongról (kitérünk az előnyire és a hátrányaira is) azért, hogy felelős döntést tudjon hozni erről az építőanyagról.

A legnagyobb Ytong tévhit

Arra gondoltunk, hogy kezdjük a cikket ez egyik legtöbbet hallott, és legnagyobb Ytonggal összefüggő tévedéssel. Sokan azt mondják, hogy az Ytongnak nincs nagy múltja, ami igaz is meg nem is. Tény, hogy hazánkban mindössze  25-28 éve használjuk az Ytong téglákat,(ez idő alatt azért kiderült volna, ha nem lenne jó minőségű építőanyag) ám Svédországban (ahol azért a zord teleket meleg nyarak váltják) több mint 100 éve építenek házakat Ytongból. Egyértelmű tehát, hogy az Ytong-nak jelentőss múltja van, és világszerte több millió ház épült Ytongból.

Nem csak egyféle Ytong létezik

Azt is érdemes tudni, hogy többféle Ytong tégla létezik. Önnek nem kell megjegyeznie, de nekünk, akik akár Ytongból is építünk házat ismernünk kell az Ytongban rejlő lehetőségeket, hiszen a hagyományos falazótégla mellett léteznek Ytong nútféderes falazóelemek, Ytong hőhídmegszakítók, Ytong előfalazók és Ytong válaszlapok is. Így teljes az Ytong család, ezekből az elemekből már fel lehet építeni egy egész házat gond nélkül és biztonságosan.

Az Ytong előnyei: könnyű és nem feltétlen kell hőszigetelés

Ha fogott már (akár a legnagyobb) Ytong téglát is, észrevehette, hogy nem nehéz, ami előny akkor amikor falakat építünk vele. Persze, azért semmi oka nincs az Ytong mellett dönteni, hogy nekünk (a szó szoros értelmében) könnyebb legyen a munkánk, ám az már nyomós ok, hogy nagyon jó a hőszigetelő képessége, ezért gyakori, hogy a téglára nem rakunk külső hőszigetelést (ezzel sokat spórolunk) mert egyszerűen nincs értelme. Előnye, hogy könnyebb vele falazni, mivel milliméter pontos, alapvetően nem kell vágni, törni, és gyorsan lehet vele haladni: Ytongból hamarabb épül fel a ház mint szinte bármi másból.

Zöld.

Természetesen nem maga az Ytong, mert az nem zöld színű, inkább attól zöld, hogy már a gyártásakor sem terheli a környezetet, és az építkezés folyamán sem, hiszen kevés sittel jár az építkezés: ez pedig jelentős költségmegtakarítás is, hiszen ha nincs sok sitt nem kell több konténer sem.

Az Ytong kompromisszumai

Van néhány kompromisszuma az Ytongnak. Az, hogy a nyomószilárdsága nem éri el a tégláét egy átlagos építtetőnek nem lesz gond, és nem tűnik fel: ezt az adatot úgy érdemes értelmezni mintha azt mondanánk, hogy az egyik autó kicsit lassabban gyorsul fel 100-ra mint a másik. Ettől még mindkettő jó, és tudnak 100-zal menni.

Néhányan felróják az Ytongnak, hogy (némileg) gyengébb a hangszigetelése, mint a hagyományos tégláénak és ez igaz is, de ezt megint helyén kell kezelni. Amelyik hang egy téglafalon átjut az egy Ytongon is és fordítva: nem arról van tehát szó, hogy mindent lehet hallani: inkább csak kicsit kicsit jobban. Az utolsó Ytong kompromisszum – véleményünk szerint – nem is kompromisszum, inkább egyfajta viselkedés. Az Ytong tégla hőtartása kicsit alacsonyabb, mint a sima tégláé ezért nyáron hamarabb felmelegedhet a ház (este viszont könnyebb lehűteni) télen pedig talán egy kicsit más a hőérzet. Persze, ez egyben előny is, hiszen szinte lélegzik a ház, együtt él a környezettel.

Akkor mi ajánljuk az Ytongot?

Egyértelműen igen. Könnyebb és gyorsabb vele dolgozni és rendkívül megbízható építőanyag. Szerintünk hatalmas előnye, hogy nem kell kívülről szigetelnie és az is, hogy a házban minden egyenes, vízszintes és függőleges lesz ahogy az iss fontos, hogy rendkívül időtálló.

Szívesen adunk további szakmai tanácsokat, ha szeretne házat építteteni. Nézze meg a típusterveinket és vegye fel velünk a kapcsolatot.

Ezeket olvastad már?