https://kulcsrakesz-hazepites.hu/
Gáspár Zoltán
Szécsányi Norbert

Otthonteremtési hitelek 2021-ben, melyek segíthetnek

Egy otthon felépítése, megvásárlása általában egy életre szóló döntés és jellemzően a magyar emberek legnagyobb vagyontárgya az otthona lesz. Gyakori, hogy a megvásárlásához hitelre, segítségre, támogatásra van szükségünk. Összegyűjtöttük, hogy hazánkban milyen otthonteremtési hitelek állnak a rendelkezésére.

Majdnem 800 000 forint / négyzetméter

Az ingatlanpiaci felmérések szerint Budapesten – 2020-ban átlag – 600 000-800 000 forint/négyzetméter áron keltek el az ingatlanok. Ez azt jelenti, hogy ha valaki szeretne vásárolni egy – körülbelül 50 négyzetméteres – lakást, akkor 30-40 000 000 forintos (egyes területeken ennél magasabb) árral is számolhat. Az agglomerációban sem sokkal kedvezőbbek az árak mindössze 20-30%-kal alacsonyabbak mint a Pestiek.  (Természetesen az ország egyes régióiban jelentős eltérések lehetnek, hiszen egy zsákfaluban egy vályogház önmaga kevesebb, mint 1 000 000 forint).

Az egekben levő ingatlanárak miatt legtöbbünknek hitelre, állami támogatásra van szüksége ahhoz, hogy megvásároljon egy lakást, vagy házat. Összegyűjtöttük, hogy milyen állami segítségre számíthat, ha szüksége lenne rá.

A CSOK, a falusi CSOK

A családi otthonteremtési kedvezmény egy nagyon megengedő támogatás, aminek a segítségével (bizonyos feltételek mellett) akár 10 000 000 forint vissza nem térítendő (azt is írhatjuk, hogy ajándék) támogatást kaphatunk az államtól új építésű ingatlan megvásárlására.

A „falusi” CSOK szerepe szinte ugyanaz, mint az általános CSOK-é annyi különbséggel, hogy a kapható támogatás kevesebb, és megközelítőleg 2700 faluban segít az otthonteremtésben.

A CSOK előnye még, hogy felvehető mellé az úgynevezett kamattámogatott lakáshitel, ami további 15 000 000 forintnyi nagyon kedvezményes hitelt biztosít az álomotthonához. (A CSOK-kal együtt ez már 25 000 000 forint is lehet).

Fontos újdonsága a CSOK-nak, hogy vissza lehet igényelni az 5%-os áfát (ez azért nagy segítség mert például egy 30 milliós ingatlannál ez j pár millió forintot is jelenthet) és jó hír az is, hogy a CSOK-kal vásárolt ingatlan illetékmentes is lehet mellyel további százezreket, milliókat lehet megtakarítani.

A CSOK-ról ebben a cikkben részletesen írtunk

A lakásfelújítási támogatás

A lakásfelújítási támogatás egy idén indult lehetőség arra, hogy akár hatmillió forintnyi felújítást végezzen el az otthonában. A köznyelv ezt a hitelt hívja 3 000 000 forint ingyenpénznek, mert ha megfelel a feltételeknek, mindenről számlát kap, akkor a munkadíj és az anyagköltség felét is (utólagos elszámolással) visszatéríti a Magyar Államkincstár. Azt azonban figyelembe kell vennie, hogy ennek a fajta hitelnek számos feltétele és kitétele van, továbbá kizárólag felújításra vehető fel. Jó hír, hogy az állam garantálja azt, hogy 2022 december 31-ig „kiapadhatatlan” forrású a támogatás, ezért nem kell sietni.

A babaváró hitel

A babaváró hitel a fiatal házasok hitele: tulajdonképpen 10 000 000 forint kamatmentes kölcsönt kaphatnak, ráadásul úgy, hogy a kölcsön szabad felhasználású.  Ez azt jelenti, hogy fordítható akár hitelkiváltásra, vagy lakás célra is. Fontos, hogy a kamatmentesség feltétele a gyermekvállalás, jó hír, hogy több gyermek vállalása esetén vissza nem térítendő támogatássá alakítható a hitel.

Piaci hitelek

Természetesen a piacon is elérhető számtalan olyan hitelkonstrukció, amelynek a segítségével felépítheti az álomotthonát. Forduljon hozzánk bizalommal és segítünk megtalálni a legjobbat (ha szüksége van rá). Kattintson, ismerje meg a típusházainkat és válassza ki az álomotthonát.

Ezeket olvastad már?